יום שלישי, 17 ביוני 2014

אחר הצהרים יפני עם רינה: מחשבות על העתיד ודוריאקי במילוי קרם מאטצ'ה


רינה היא אחת החברות היחידות שעשו איתי ממש את כל המסלול כאן.
היא התחילה יחד איתי את הקורס הבסיסי האינטנסיבי, שרוב חבריו עזבו מיד בסיומו.
באותו הקורס, היינו יחד באותה הקבוצה, ואני זוכרת כיצד התפעלתי כבר בשיעורים הראשונים מהדיוק שבעבודה של רינה, מהסבלנות שלה ומהחן שכה מאפיין אותה.
היא הייתה אחת ממזלפות הסנט-הונורה (צנתר ה-V הזכור לשמצה) המוצלחות שראיתי באותו הקורס, ואני חייבת להודות שאפילו קינאתי בה.
בקורס השני, מצאנו את עצמנו לבד לגמרי בקבוצה חדשה, אבל יחד!



שמחתי מאוד להעביר דווקא איתה את הקורס, התקרבנו מאוד, ויחד הכרנו את החבר'ה שהפכו להיות החבורה הקבועה שלנו עד היום.
בקורס האחרון לא היינו באותה הקבוצה אבל הצלחנו לשמור על קשר ובילינו הרבה יחד, והיא אחת החברות שאני יותר שמחה שהכרתי כאן.
לפני הלימודים בפריז, רינה עבדה כמזכירה בחברה גדולה ביפן, והאפייה תמיד הייתה תחביב שלה. אמא שלה, אגב, גם היא אופה ואפילו מלמדת אפייה ביפן.
גם רינה מתכננת לחזור ליפן וללמד אפייה, בעיקר בצורה של סדנאות למקומיים ולתיירים.
עד שתחזור ליפן, מתוכננים לה שישה חודשי סטאז' אצל לורן דושן המדהים, עליו כתבתי בעבר, כאן.



אחר הצהרים שלנו יחד היה רווי במחשבות על העתיד של כל אחת מאיתנו, ומצאנו שהלבטים דומים וכך גם החששות.
גם לרינה יש בלוג ביפנית, והבטחתי לה שבפעם הבאה שניפגש זה יהיה כדי להכין קינוח ישראלי לבלוג שלה.


אבקת המאט'צה, תה ירוק.

הקינוח שאני ורינה החלטנו להכין יחד הוא הדוריאקי (Dorayaki).
זהו קינוח יפני (וגם סיני) מסורתי נפוץ ומקובל מאוד. 
למרות זאת, רינה מעולם לא הכינה אותו בעצמה, כך שהתנסינו בו יחד לראשונה.



הדוריאקי הוא מעין פנקייק, במרקם הרבה יותר עוגתי ועבה. בבלילה עצמה שמים גם דבש, מה שמעניק לדוריאקי ברק.
את הבלילה מטגנים,  והיא תופחת משמעותית בזמן הזה.



לאחר הטיגון וצינון, מגישים בצורה של שני דוריאקי וביניהם מלית או שמקפלים דוריאקי אחד כסנדוויץ'.
ביפן, המילוי הנפוץ ביותר הוא מחית שעועית אדומה.
כן, אנחנו צריכים לעצור ולדבר על זה. אני יודעת שזה לא נשמע כמו הדבר הכי טעים בעולם, אבל תאמינו לי- זה נהדר.
אני לא הטיפוס הכי קל באוכל, ובטח שלא גמישה מאוד במה נכנס לקינוחים שלי.
אבל...הדבר הזה טעים! 


אל תתנו למראה להפחיד אתכם. מחית שעועית אדומה- תופתעו!

מדובר בשעועית אדומה שמבושלת במשך שעות ארוכות עם מים וסוכר עד שמתפרקת.
מתקבלת מחית מתוקה שמככבת כמעט בכל הקינוחים היפניים.
רינה מכינה אותה בעצמה בבית, אבל פה בפריז השתמשנו במחית קנויה שאמא שלה הביאה איתה בביקור האחרון.
כמה שזה טעים...

כדי להכין מילוי קצת יותר ידידותי למי שחושש, הכנו גם קרם מאטצ'ה על בסיס שמנת מתוקה. אבקת התה הירוק יחד עם מעט סוכר יצרה קרם עשיר בטעם, ריח וצבע.



אם הצלחתם להניח ידכם על מחית שעועית אדומה, או שהתפרעתם והחלטתם לנסות להכין לבד (ראו למשל כאן)- מה טוב. תוכלו להגיש את הדוריאקי רק עם המחית, או לשלב עם קרם המאטצ'ה. אנחנו מילאנו את רוב הדוריאקי שלנו בשניהם.
אם אין לכם מחית וגם בחרתם לא לנסות להכין, פשוט הכינו את קרם המאטצ'ה.



אם לא הצלחתם להשיג גם אבקת תה ירוק (מאטצ'ה, דההה) , אתם יכולים למלא את הדוריאקי בכל מילוי או קרם אחר שתחשבו עליו: וניל, שוקולד, ריבה... זה לא יהיה הכי אותנטי, אבל זה יהיה טעים.
לא צריך לזלף, ואנחנו עשינו את זה בעיקר בשביל התמונות. אפשר פשוט למרוח, גם ככה הסנדביץ' נסגר ונטרף.





הקינוח הזה הוא לא העוגה הסטנדרטית לשישי בערב. זה בדיוק מה שיפה בו. 
נסו משהו חדש, הפתיעו את עצמכם ואת האחרים- התענוג מובטח.




Rina,
Thank you for dedicating the time to make these beautiul and delicious sweets with me. I was happy to spend the afternoon with you, and thankful for our almost-a-year together at school. You are a good friend and a talented baker, and I'm sure you'll do great in your buisness at home, and in your stage.


** הודעה קצרה לפני המתכון:
בעוד יומיים אני טסה לביקור של כשבוע בארץ (כפיים, כפיים!).
עמוד הפייסבוק יתעדכן כרגיל ואתם מוזמנים להמשיך לשלוח שאלות, להתייעץ ולשתף בדברים שהכנתם.
הפוסט הבא כאן יהיה כנראה רק כשאשוב, רגע לפני תחילת הסטאז' אצל....פייר ארמה!!! (אני עדין לא מאמינה!)

אז, ניפגש תכף בארץ הקודש ונייחל לימים של הרבה יותר שלום ושקט.
שבוע נעים ובשורות טובות.



דוריאקי יפני במילוי קרם מאטצ'ה/ 4-6 דוריאקי כפולים (8-12 עוגות בודדות)

מצרכים:
לדוריאקי:
4 ביצים גדולות
100 גרם סוכר לבן (כחצי כוס)
30 גרם דבש
200 גרם קמח (כוס וחצי פחות כף שטוחה)
5 גרם אבקת אפייה (כחצי שקית)

מעט שמן קנולה/ שמן צמחי אחר, לטיגון 

לקרם מאטצ'ה:
200 מ"ל שמנת מתוקה להקצפה, קרה (כוס)
20 גרם סוכר לבן
20 גרם אבקת מאטצ'ה (תה ירוק)

אופן ההכנה:
דוריאקי, הכנת הבלילה:
1. בקערה גדולה טורפים ביצים וסוכר היטב. ניתן לעשות זאת במטרפה ידנית או במיקסר עם וו הקצפה. טורפים עד שהתערובת מתעבה ומבהירה.
2. מוסיפים את הדבש וטורפים עוד כמה שניות.
3. מערבבים קמח ואבקת אפייה יחד, ומוסיפים בפעמיים-שלוש לקערת ההקצפה. אחרי כל פעם טורפים להטמעה.
4. כשהקמח נטמע לגמרי, עוצרים. התערובת צריכה להיות עבה יותר מתערובת פנקייק אך עדין נוזלית יחסית (ניתן לבדוק אם נוזלת מכף עץ או נופלת בגושים יחסית גדולים). אם היא עבה מדיי, מומלץ להוסיף עד רבע כוס מים ולערבב.
5. מכסים בניילון נצמד ומקררים כחצי שעה. 
6. בינתיים מכינים את הקרם.

קרם מאטצ'ה:
1. בקערית קטנה מערבבים יחד סוכר ואבקת מאטצ'ה.
2. בקערת מיקסר עם וו הקצפה או במטרפה ידנית, מתחילים לטרוף את השמנת המתוקה הקרה.
3. לאחר כמה שניות אפשר להוסיף את הסוכר והמאטצ'ה.
4. טורפים לקצפת רכה אך יציבה (בעיקר אם רוצים לזלף).
5. מכסים בניילון נצמד ומקררים עד לסיום הכנת הדוריאקי.

דוריאקי, טיגון:
1. במחבת רחבה יחסית, מניחים ככף שמן ומורחים באופן שווה על כל המחבת. אנחנו עשינו זאת עם מגבת נייר. מחממים את השמן על אש בינונית, וכשהוא חם מתחילים בטיגון.
2. מורידים לאש קטנה-בינונית, ומניחים בכל פעם כחצי מצקת מהתערובת במחבת. מנסים ליצור צורה כמה שיותר עגולה. אם יש לכם מחבת גדולה תוכלו לטגן כמה דוריאקי במקביל.
3. כאשר פני הדוריאקי מתמלאים בבועות והצבע למטה זהוב, הופכים. זה יכול לקחת 2-3 דקות, תלוי בחום המחבת שלכם. תוכלו לראות בשלב הזה שהדוריאקי תופחים יפה מאוד, הרבה יותר מפנקייק רגיל.
4. מטגנים את הצד השני עוד 30 שניות ומורידים מהאש לצלחת ריקה ונקייה.
5. מטגנים כך את כל הבלילה ומנסים שהדוריאקי יהיו כמה שיותר זהים בצורתם ובגודלם.
6. בסיום הטיגון ממתינים כרבע-חצי שעה לצינון מוחלט של העוגות לפני המילוי.

מילוי:
1. אם רוצים, חוצים את הדוריאקי, כדי למלא בצורת סנדוויץ'. אם לא, משאירים כמו שהם.
2. מוציאים את קרם המאטצ'ה מהמקרר וטורפים כמה שניות.
3. מורחים או מזלפים על חצי מהעוגות קרם מאטצ'ה , ומכסים בשאר העוגות (או בחצאי עוגות אם בחרתם לחצות).
** אם יש לכם גם מחית שעועית אדומה מרחו קודם אותה ועליה את הקרם.
4. מגישים או מקררים עד להגשה.

** מומלץ לאכול באותו יום או למחרת.










2 תגובות:

  1. נראה מעניין ממש! מקינוחים יפנים מסורתיים שטעמתי בזמנו אני יכולה להעיד שממרח שעועית אדומה מתוק הוא באמת טעים ומזכיר מאוד טעם של תמרים.

    השבמחק
    תשובות
    1. נכון מאוד! הזכרת לי איזה טעם ניסיתי לפענח (ידעתי שזה מזכיר לי משהו!).
      תודה על הפירגון, רוב האנשים מאוד נבהלו מהעניין :)

      מחק