יום חמישי, 8 בספטמבר 2016

סוף עונת התאנים: עוגת תאנים, שקדים ודבש עדינה ומשגעת

בגינה היפה של ההורים שלי יש עץ תאנים משגע.
בכל קיץ, כשהפירות בשיאם, אבא מנהל קרבות עיקשים עם הציפורים, וגאה כל כך על כל תאנה שהוא מחלץ בגבורה.
כל תאנה מחולקת בין כלל הנוכחים בבית (לפעמים לארבע או חמש מנות), ויחד אנו מתענגים על המתיקות הקיצית.
אם מישהו יצא לשעה, התאנה מחכה לו במקום של כבוד על השיש, שחלילה לא יפספס את המעדן.




העוגה הזו חוגגת את הפרי הכל כך ישראלי הזה, שטובל כאן בבלילת שקדים מרציפנית ומתובלת.
במתכון הזה, אני ממשיכה בניסיון שלי ליצור מתכונים בריאים יותר. היא אינה מכילה גלוטן או סוכר מעובד, וניתן להמיר את החמאה שבה בשמן קוקוס (ראו במתכון) לקבלת עוגה ללא מוצרי חלב. 

לפי אתר מועצת הפירות (ידעתם שיש כזה?), אנו ממש בשיא העונה והתאנים יהיו כאן רק עד אמצע אוקטובר. אני ממליצה בחום לנצל את ההזדמנות ולהכין את העוגה הנפלאה הזו, שהיא גם סופר פשוטה להכנה ודורשת שתי קערות, מטרפה ומרית.
בשל שילוב הדבש, הפרי המתוק והעדינות שלה, היא תהווה גם עוגה נפלאה לראש השנה. כי מי אמר שדבש הולך רק עם תפוח?! תאנים חייבות להיות פתיחה נהדרת לכל שנה :)



כשאתם בוחרים את התאנים שלכם, כדאי שתעשו זאת בשוק או אצל הירקן ותבקשו לטעום. אני ממליצה להשתמש בתאנים בשלות ומתוקות ככל הניתן במתכון הזה (אבל גם אם קניתם בסופר והימרתם, זה לגמרי בסדר!).

אמא ואבא, העוגה הזו מוקדשת לכם, מקווה שתריחו ותרגישו את הטעם מספרד הרחוקה.



עוגת תאנים, שקדים ודבש/ עוגה אחת בתבנית 22-24 ס"מ
(ללא גלוטן, ללא סוכר מעובד, אופציה לעוגה ללא מוצרי חלב)

מרכיבים:
3 ביצים
60 גרם חמאה, מומסת ובטמפ' החדר
½ כפית תמצית וניל
2 כפות דבש
כוס שקדים טחונים (80 גרם)
¼ כוס סוכר קוקוס (20 גרם)
¼ כוס קמח שיבולת שועל או שיבולת שועל טחונה לקמח (25 גרם, אם טוחנים לבד, לשקול לאחר הטחינה)
קורט מלח ים
½ כפית א. אפייה
קורט קינמון
8-10 תאנים בינוניות ובשלות, חצויות

אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל-190 מעלות ומשמנים תבנית 22 או 24 ס"מ בחמאה/שמן קוקוס/קנולה (לא מזוכך!). אני הכנתי בתבנית 24 וכפי שניתן לראות העוגה מעט נמוכה. תבנית 22 תניב עוגה מעט גבוהה יותר.
2. מניחים בקערה בינונית את השקדים, סוכר הקוקוס, קמח שיבולת השועל, המלח, הקינמון ואבקת האפייה. מערבבים.
3. בקערה נוספת, טורפים את הביצים, החמאה מומסת, דבש ווניל.
4. מוסיפים את החומרים היבשים לרטובים וטורפים רק עד לקבלת תערובת אחידה ולא יותר.
5. מעבירים את תערובת העוגה לתבנית ומסדרים את חצאי התאנים כשהחתך כלפי מעלה.
6. מפזרים עוד כף סוכר קוקוס מעל ואופים כ-30 דקות. העוגה מוכנה כשקיסם הננעץ במרכזה יוצא יבש.
7. מצננים לטמפ' החדר ומגישים.

הערות:
** לעוגה ללא חלב (אך שימו לב שלא תהיה טבעונית בשל הביצים): ממירים את החמאה ב-50 גרם שמן קוקוס. כמו החמאה, אם הוא מוצק ממיסים ומצננים לטמפ' החדר.
** לגרסת פליאו: המירו את סוכר הקוקוס בתוך העוגה בעוד כף דבש והשמיטו את הסוכר המפוזר למעלה. את שיבולת השועל ניתן להמיר בעוד כף-שתיים של קמח שקדים או במעט קמח קוקוס.
** העוגה במיטבה בטמפרטורת החדר, אך יש לאחסנה במקרר, עד 4-5 ימים. היא מאוד טעימה ביום-יומיים שלמחרת האפייה. כדאי להוציא לכמה דקות לפני ההגשה, ולהגיש בטמפרטורת החדר.
** אני מתארת לעצמי שהעוגה תהיה נפלאה גם עם פירות כמו שזיפים או אגסים, אך ייתכן והטיפול בהם טרם האפייה שונה. מבטיחה לנסות בקרוב ולעדכן.







2 תגובות:

  1. אני מתכוננת לעשות את העוגה הזו עם שזיפים .הולך ??

    השבמחק
  2. יילך!
    הייתי שוקלת להשרות אותם כחצי שעה במעט סוכר ואם אוהבים רום לפני האפייה.
    כמו כן, אולי כדאי לחתוך לקטן יותר, כדי שיספיקו להיאפות.
    בהצלחה!

    השבמחק