יום ראשון, 4 בינואר 2015

העיקר הבריאות (2): על תותים, צ'יה ואתגרים

אחרי פוסט הבריאות הקודם בבלוג, קיבלתי הרבה תגובות נלהבות, בעיקר ממי שכמוני- אוהב מאוד מתוק, ואוכל בכלל- ובכל זאת מנסה לשמור על אורח חיים בריא ומשקל מאוזן.
הפעם, החלטתי לשתף אתכם באהבה גדולה שלי- צ'יה, ולחבר אותה לאתגר החודשי של מנטקה, אתר הקונדיטוריה הישראלי.


במסגרת האתגר, על הבלוגרים המשתתפים להגות מתכון לקינוח שבו יככב חומר הגלם הנבחר באותו חודש.
החודש, באופן סמלי ומשמח במיוחד, נבחרו התותים להיות חומר הגלם איתו נעבוד.
רוב הבלוגרים המוכשרים הלכו על עוגות מרשימות ומושחתות, בהן התותים היפהפיים מקבלים מקום של כבוד אמיתי.
אני, לעומת זאת, עשיתי מהם סלט עם נענע ודחפתי אותם לתוך קינוח בריא בטירוף, נטול סוכר, גלוטן, חלב או ביצים ו...סופר טעים.



כדי שתבינו למה כדאי לכם להכין את הקינוח הזה (שהוא בעצם ארוחת הבוקר שלי לא פעם), הנה כמה דברים שלא ידעתם על תותים...ועל..צ'יה!


תותים מכילים המון ויטמין C, וכולנו יודעים מה חשיבותו, בעיקר בחורף!
כוס אחת של תותים ביום וסידרתם לעצמכם את המנה היומית המומלצת מהויטמין הכה חשוב הזה. תענוג.
אותו ויטמין C הקיים בתותים, חשוב מאוד לבריאות העיניים והוכח כמונע התפתחות של תאים סרטניים.


בנוסף, תותים (בעיקר בשל אותו ויטמין ונוגדי החמצון שבהם) מסייעים לשמירה על עור צעיר ומונעים קמטים, נלחמים בכולסטרול רע ואפילו בסכרת, מפחיתים זיהומים, מאזנים את לחץ הדם ומסייעים בשמירה על משקל מאוזן: מספר הקלוריות בהם נמוך, הם נטולי שומן ובעלי אחוז נמוך של סודיום וסוכר. כמות הסוכר במנת תותים (ככוס) פחותה מזו שבחצי פרוסת לחם.

מתוך פוסט הבריאות הקודם: שיבולת שועל בהכנה לילית בטעם שוקולד ותותים

חשבתם שבאתם לקרוא רק מתכון ותראו איך החכמתם.
לפני שאתם רצים לרדת על סלסילת תותים, חכו רגע. עדין לא דיברנו על הצ'יה.


הצ'יה היא בעצם סוג של מרווה, שמקורה בדרום אמריקה.
אנחנו מכירים את הצ'יה בדמות הזרעונים השחורים-אפורים שלה, המתברר כי היוו חלק מתזונתם של האצטקים ובני המאיה.
משמעות המילה צ'יה בשפת בני המאיה היא כוח- ואכן, הזרעונים הקטנטנים הללו מכילים בתוכם כל כך הרבה טוב- שלא פלא שהם מככבים היום כ"מזון על" המומלץ גם בתזונה המודרנית.

יגורט, בננה, שיבולת שועל, חמאת בוטנים ו...צ'יה. ארוחת בוקר :)

כמה מיתרונות הצ'יה:
-          דלה בקלוריות ועשירה בסיבים, חלבון ואומגה 3.
-          היא דגן מלא ואינה מכילה גלוטן.
-          עשירה בנוגדי החמצון היעילים כנגד סרטן ומחלות נוספות.
-          היא מכילה כמות נכבדת של סידן ולכן טובה לעצמות.

פודינג צ'יה עם שזיפים וקוקוס

מנה יומית של צ'יה, בכמות של 2-3 כפות, מכילה בגדול את כל מה שהגוף שלנו צריך כדי לתפקד בצורה תקינה. ובריאה.
זרעוני הצ'יה מתנפחים במגע עם נוזלים, וניתן להשתמש בהם כך, אך גם בצורתם הרגילה. הם חסרי טעם ולכן קל מאוד לשלב אותם בסלטים, שייקים, מאפים (כתחליף לביצה), קינוחים ועוד. יש שאפילו משתמשים בהם כציפוי קריספי לחזה עוף ושאר מאכלים, במקום פירורי לחם.

שייק ירוקים ופירות עם צ'יה

נכון, הצ'יה לא זולה בכלל, והטירוף סביבה הוא כנראה הסיבה לכך.
בכל זאת, אני מאמינה שבבריאות צריך להשקיע- וכדי להרוויח מיתרונות הצ'יה נדרשת סה"כ כמות קטנה ביום.

את הצ'יה שלי (שאני קונה בד"כ במבצעים בדוכנים שונים בשוק מחנה יהודה), אני משלבת בעיקר בשייקים ובארוחת הבוקר- בתוך יוגורט או חלב שקדים למשל.
כלל התמונות שראיתם עד עכשיו, הן כולן דברים שהכנתי בעצמי ולקוחות מתוך חשבון האינסטגרם שלי, בו יש קצת יותר דגש על בריאות.


הפעם החלטתי לחלוק איתכם מתכון שאני אוהבת, לספק קינוח ספק ארוחת בוקר. הפודינג הזה יתפקד מצויין תחת כל אחת מההגדרות הללו, ואני מזמינה אתכם לנסות.
כאמור, הוא משלב בתוכו תותים וצ'יה, וגם חלב קוקוס וחלב שקדים.
אם בא לכם לוותר על טבעוניות המתכון, המירו את החלבים הצמחיים בכמות שווה של יוגורט או חלב רגיל. הצ'יה מקבלת באהבה כל זוג של נוזל או קרם. המרקם הסופי עלול להשתנות מעט, אך הכל הולך.
הצ'יה, וגם התותים (כשאר הפירות) הם עוד דרך לשמור על עצמנו קצת יותר בריאים, לצרוך קצת יותר ממה שעושה לנו טוב.
גם אם חטאנו קצת בשאר הזמן- לפחות נדע שעשינו לגוף שלנו קצת חסד.
תהנו.
ושיהיה לבריאות!



כדי לצפות בפוסטים המצוינים של שאר הבלוגרים שהשתתפו באתגר החופשי, היכנסו לכתבה במנטקה.

פודינג צ'יה וקוקוס עם סלט תותים ונענע/ 6 מנות אישיות בכוסות בנפח 100 מ"ל

מצרכים:
כוס חלב קוקוס/ קרם קוקוס
כוס חלב שקדים (או כל חלב צמחי אחר שאוהבים)
5-6 כפות זרעי צ'יה
·    * אופציונלי- כף דבש/ סילאן או כל ממתיק אחר
כ-200 גרם תותים חתוכים לקוביות
עלי נענע קצוצים (לפי הטעם)
3 תותים נוספים לקישוט (חצי תות לכל כוס)
*אופציונלי: רצועות קוקוס מסוכר/ קוקוס טחון/ עלי נענע לקישוט

אופן ההכנה:
1. מניחים בקערה זרעי צ'יה ויוצקים עליהם את שני סוגי החלב+ ממתיק במידה ובחרתם להוסיף. מערבבים היטב. מוודאים שזרעי הצ'יה לא נדבקים לדפנות (יש להם נטייה להתגבש בקבוצות ולהידבק).
2. מעבירים את התערובת לקופסא אטומה או מכסים היטב בניילון נצמד, ומקררים שעתיים לפחות, עד לילה. בזמן הקירור, זרעי הצ'יה יספחו את הנוזלים ויתקבל פודינג סמיך.
3. ממש סמוך להגשה, מערבבים את קוביות התותים עם עלי הנענע הקצוצים.
4. מוציאים את הפודינג שהתייצב, ומניחים כף גדושה ממנו בתחתית כל כוס.
5. מעל הפודינג, מניחים 2-3 כפות מסלט התותים והנענע.
6. מעל הסלט מניחים עוד 2-3 כפות גדושות מהפודינג.
7. מקשטים כראות עיניכם ומגישים.

הערות:
* כאמור, לגרסה חלבית יש להמיר את החלבים הצמחיים ביוגורט או חלב רגיל.
* ניתן לשמור את הפודינג במקרר עד 12 שעות.
* ניתן לגוון בטעמים, בפירות ולהוסיף תוספות שונות כמו קינמון, תבלינים אחרים, אגוזים ועוד.
* הקינוח אינו מתוק, ועיקר המתיקות מגיעה מהתותים. למי שחושש מכך, מומלץ להוסיף כף דבש לתערובת בזמן הערבוב או לזלף אותה מעל הקינוח לפני ההגשה.













2 תגובות:

  1. מאוהבת בצ'יה! תמיד ניסיתי להכין פודינג עם צ'יה אבל לא היה לי אומץ... אולי אני אנסה עכשיו :)

    השבמחק
    תשובות
    1. דורין,
      תכיני! זה ממש קלי קלות והכל תלוי בתוספות שתשימי. התותים זה אחלה שילוב אבל בגלל הניטרליות זה באמת הולך עם הכל.
      בהצלחה!

      מחק