יום חמישי, 1 במאי 2014

אופים מסביב לעולם: פוסט ראשון לפרוייקט חדש וסקונס בריטיות שיסדרו לכם את הבוקר

אחד הדברים הכי משמעותיים עבורי בתקופת הלימודים הזו, הוא ההיכרות עם כל כך הרבה אנשים חדשים ממדינות שונות.
בכל קורס כאן, מונה הכיתה כ-80 תלמידים, כאשר בדרך כלל החלוקה היא לכ-40-50 מדינות!
נכון, לא מכל מדינה הצלחתי לרכוש חברים, וזה כבר פרוייקט בפני עצמו, אבל קבוצת החברים שלי מאוד מגוונת.
יוצא לנו לשבת לא מעט לשיחות מעניינות על ההבדלים בין התרבויות, ופעמים רבות (מטבע הדברים) הנושא המרכזי הוא אוכל.
באחד הפוסטים הקודמים, כתבתי על ארוחת הערב שעשינו יחד, לקראתה כל אחד הכין מאכל שמאפיין את המדינה שלו.
ממש באותו ערב הבנתי איזו הזדמנות אדירה יש כאן.



הרי מתי עוד יצא לי ללמוד ממקור ראשון איך להכין קינוחים ממגוון כל כך גדול של מקומות (ועוד מאנשים שאוהבים את התחום ועוסקים בו) ?!
נכון, בארץ לא חסר מגוון, והגענו מכל כך הרבה תרבויות שונות.
בכל זאת, יש משהו אותנטי יותר בלמידה מאדם שמתגורר כעת במקום מסוים וחי את התרבות בכל יום.
מה גם שזה נשמע לי פשוט כיף!
לקח לי קצת זמן להניע את כל העניין, וממש לאחרונה פניתי לכל החבר'ה עם ההצעה: נפגשים לאפות/ להכין קינוחים יחד. הרעיון וההסברים עליהם, רשימת המרכיבים והמצלמה עליי...
הביצוע-משותף!


חלקם נענו במהירות וחלקם עוד מקרטעים, אבל כבר השבוע הספקתי לקבוע עם כמה מהם פגישות עתידיות.
כדי להרגיע את הרוחות- אמנם כולנו תלמידים בקורדון בלו, אבל הדגשתי לחבר'ה שהרעיון הוא להכין דברים פשוטים יחסית, כדי שגם אתם תוכלו לנסות אותם בבית (ובינינו, מטבחי הסטודנטים הפריזאיים שלנו לא מאפשרים הרבה יותר גם ככה).
אני מאוד אוהבת פרויקטים והתחלות חדשות ושונאת שעמום, ולכן מאוד מאוד מתרגשת.
מצד שני, אני מנסה לא לפתח ציפיות יתר (אצלי ואצלכם), שכן החבר'ה לחוצים מהמבחנים הקרובים ולא כל כך פשוט לתאם.
אני כן יכולה להבטיח שאני מנג'סת להם כמו שרק אני יודעת, ומנסה לנצל את החודש הנותר לנו יחד כדי להפיק כמה שיותר מתכונים "רב-תרבותיים".



הראשונה שנענתה להצעה הייתה ג'ני, שהיא אחת החברות הטובות שלי פה.
כמו שהבנתם מהכותרת, ג'ני מגיעה מאנגליה/ בריטניה (תבחרו מה שנוח לכם) וההיכרות איתה היא אחד הדברים שאני הכי שמחה עליהם השנה.
בנוסף לכך שהיא היחידה בחבר'ה בגילי (השאר צעירים יותר), מדובר בבחורה סופר-מצחיקה, עם מבטא והומור בריטיים משובחים ביותר. בילוי איתה תמיד מרגיש לי כמו ביקור בתוך הסרט האל-מותי "ארבע חתונות ולוויה אחת" הכה טיפוסי.
מעבר לצחוק, לג'ני יש המון חוויות אחרי מספר טיולים בלתי נתפס בעולם, והשיחות איתה תמיד מרתקות אותי. היא מסוג הבחורות שתמיד עסוקות במשהו ולא משתעממות, ולכן מאוד מזכירה לי את עצמי.
ג'ני גרה פה כבר ארבע שנים, ואת הקורס היא לא עשתה ברצף כמו כולנו אלא בשלוש "מכות"- כל קורס בנפרד.
הכרתי אותה בקורס הקודם, ולצערי את הקורס הנוכחי היא תתחיל רק ביוני, כשאנחנו נסיים. היא מאוד חסרה לי בנוף הבית ספרי הרציני מדיי לפעמים, ולכן אני שמחה שדווקא היא הראשונה שנפגשתי איתה.
כששאלתי את ג'ני מה נכין יחד, היא מיד השיבה שלדעתה הדבר הטיפוסי והמתאים ביותר יהיה סקונס (Scones).
כמובן שידעתי במה מדובר, אך אם להודות על האמת מעולם לא ניסיתי להכין את הספק עוגות ספק לחמניות האלה בעצמי, ולכן מיד הסכמתי.

ג'ני שלחה לי מתכון שנראה מאוד מאוד פשוט, ממרכיבים שתמיד יש בבית. כל שהיינו צריכות זו ריבת תות איכותית לטובת ההגשה. באמת קלי-קלות.
אז מה זה בעצם סקונס? 
ובכן, אלה עוגות מאוד בסיסיות, שמגישים בדרך כלל בשעת התה. ג'ני סיפרה שזה לא דבר שהיא אוכלת כל יום בבית, אבל לחלוטין דבר שאוכלים פעם בשבוע כשיוצאים עם חברים לאותה כוס תה (כה בריטי שאני מתה!).
ניתן להכין אותן בכל מיני גרסאות, שילובי טעמים ותוספות, ואפילו בגרסא מלוחה. ג'ני מאוד אוהבת סקונס מלוחות בהן משלבים גבינה בבצק למשל..



אנחנו החלטנו ללכת על הגרסא הכי פשוטה ובסיסית, כדי להתמקד באופן ההכנה.
עם זאת, אני כן ממליצה להוסיף למתכון הזה שדרוג כלשהו: וניל/ גרידת לימון/ פירות יבשים או אגוזים קצוצים שאוהבים או אפילו פירות יער כמו פטל או אוכמניות.
את הסקונס מגישים עם ריבה טובה לצד תה של אחר הצהרים או הבוקר, וג'ני מפצירה ונוזפת בי: "לא עם קפה דביר!"
אני טעמתי אותן גם עם קפה והיה נהדר. מזל שג'ני לא קוראת עברית ולא תדע לעולם שחטאתי...!
הבריטים מגישים את הסקונס גם עם Clotted cream שהיא מעין שמנת עבה בגרסא מתאימה למריחה. אני יודעת שבארץ אנחנו פחות אוהבים את הדברים האלה, אבל אם בא לכם להתפרע, לטעמי גבינת שמנת נקייה, חמאה טובה או שמנת חמוצה ממש יתאימו כאן (יחד עם הריבה).



אופן ההכנה מאוד מאוד פשוט, לחלוטין ברמה שכל אופה מתחיל יכול להתמודד עימה.
שני הדברים הכי חשובים בהכנה הם להתעסק בבצק כמה שפחות, ועד כמה שניתן להשאיר אותו על הצד הדביק. כמה שנוסיף יותר קמח ונעבד, נפגע בתפיחה של הסקונס בהמשך.
ג'ני עשתה גם 2-3 קיפולים בבצק (לפני הרידוד) אך בדקתי כמה מתכונים והשלב הזה לא הופיע בהם. הם הושמטו מהגרסא שלי כדי למנוע עיבוד יתר.
אציין שאנחנו אפינו את הסקונס בטוסטר אובן מעפן ולכן חלקן נסדקו. ג'ני ביקשה להדגיש שזה לא אמור לקרות ושהמתכון הזה לעולם לא נסדק לה בעבר בתנור ביתי.





Jenni dear, it was super-fun spending time with you and learning this good recipe from an expert. I miss you a lot in this course and looking forward to our next meeting. Thank you so much!

אז קדימה, למתכון!


---- אם אהבתם את הרעיון החדש, אנא זרקו מילה טובה למטה, אני מאוד אוהבת תגובות!----




סקונס בריטיות/ מתכון ל-12-15 סקונס בקוטר 5-6 ס"מ
מבוסס על המתכון הזה, בתרגום ובתוספת המלצות לשדרוג שלי
מצרכים:
225 גרם קמח תופח מאליו 
קורט מלח
55 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות קטנות
25 גרם סוכר לבן 
כ-150 מ"ל חלב (כוס וקצת)--> כדאי שיהיה טיפה יותר במידה וצריך להוסיף

ביצה טרופה להברשה
ריבת תות להגשה
* אופציונלי: שמנת חמוצה/ גבינת שמנת/ חמאה להגשה

אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל-220 מעלות ומכינים תבנית מרופדת בנייר אפייה.
2. מערבבים קלות בקערה בינונית קמח ומלח. מוסיפים חמאה ומשפשפים בידיים עד לקבלת מרקם פירורי.



3. מערבבים פנימה סוכר.
4. שופכים פנימה חלב וממשיכים לעבד לקבלת בצק רך ודביק, אפשר בכף עץ.



5. מעבירים את הבצק למשטח עבודה מקומח ומעבדים ממש מעט, רק כדי שיהיה טיפה יותר נוח לעבודה.
6. מרדדים לעלה בעובי של כ-2 ס"מ (עבה!)



7. בעזרת חותכן בקוטר 5-6 ס"מ (אפשר גם כוס אם אין) חותכים לעיגולים ומניחים אותם על נייר אפייה.
8. אין בעיה לרדד מעט שוב את שאריות הבצק כדי להשתמש בכולו.
9. מברישים בביצה טרופה.



10. אופים 12-15 דקות עד שהסקונס תפוחות יפה וזהובות. אם יש צורך, כדאי להפוך את התבנית בתנור במהלך האפייה, לאפייה שווה ואחידה.
11. מוציאים, מצננים מעט על רשת ומגישים!


מנסות להכניס קצת אור לתמונה...


הערות:
1. הסקונס במיטבן ביום ההכנה. מעבר לכך, ניתן להקפיא בכלי אטום ולהפשיר במידת הצורך.
2. כדאי מאוד לשדרג את המתכון הזה: גרידת לימון, תמצית וניל טובה. לסקונס פירות/אגוזים: להוסיף לתערובת 30-50 גרם פירות חתוכים או אגוזים קצוצים מייד אחרי הלישה הראשונית. לסקונס מלוחות: להשמיט את הסוכר ולהוסיף כחצי כפית מלח (לפי הטעם) ו-30-50 גרם גבינה קשה מגוררת. אם משתמשים בגבינה מלוחה מאוד, חשוב לשים לב לכמות המלח.
3. לקבלת סקונס "משולשות" שהיא עוד צורת הגשה: מרדדים את העלה לצורה מלבנית מאורכת, וחותכים בקלף או סכין למשולשים ישרי זווית. יתקבלו סקונס גדולות יותר ולכן מספרן יהיה קטן יותר.
4. אין בעיה להכין את המתכון עם קמח מלא, רק קחו בחשבון שכמות החלב תגדל. מומלץ להתחיל ב-180 מ"ל ולראות אם צריך עוד בהתאם לספיגה. קמח מלא סופג יותר נוזלים וחשוב להקפיד שהבצק יוותר דביק ולא יבש.












17 תגובות:

  1. היי, תכננתי לזרוק איזו מילה טובה עוד לפני שביקשת! אהבתי ממש, רעיון מעולה - כל הכבוד על ניצול ההזדמנות, והסקונס נראים היסטריים (כמו שהם. לא צריכה ריבה, גבינה, כלום. בצק עם בצק בשבילי, תודה :-) )!!

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה מתוקה!
      ובצק עם בצק זה תמיד טוב, אני לגמרי בעד :)

      מחק
  2. רעיון מעולה! לא יכולה לחכות להגיע הבייתה ולנסות להכין

    השבמחק
    תשובות
    1. אשמח לשמוע איך יצא!
      תודה רבה.
      דביר.

      מחק
    2. יצא מעולה! השתמשתי בכוס וחצי קמח אבל הבצק יצא מאוד לך אז נאלצתי להוסיף עוד קמח.

      תודה רבה!

      מחק
    3. נהדר!
      שמחה שהצליח.
      גם אנחנו הוספנו דיי הרבה קמח בשלב הרידוד אבל עדיף באמת להתחיל בפחות ולהוסיף לפי הצורך.
      דביר.

      מחק
  3. 225 גרם קמח זה בערך 2 כוסות?

    השבמחק
    תשובות
    1. כוס קמח היא 140 גרם.
      כך שמדובר בבערך כוס וחצי אבל הייתי שוקלת או מחשבת קצת ביתר דיוק.
      מצרפת קישור לטבלת המרות בכל אופן: http://www.foodpage.co.il/%D7%94%D7%9E%D7%A8%D7%AA-%D7%9E%D7%99%D7%93%D7%95%D7%AA/
      בהצלחה!

      מחק
  4. תרגום למי שאין משקל.... :) ממש נראה טוב ורוצה לנסות

    השבמחק
    תשובות
    1. אהלן אנונימי/ת,
      אני לא אוהבת לעבוד בכוסות כי זה פחות מדוייק.
      בכל אופן, הנה קישור לטבלת המרות שאני עושה בה שימוש :
      http://www.foodpage.co.il/%D7%94%D7%9E%D7%A8%D7%AA-%D7%9E%D7%99%D7%93%D7%95%D7%AA/
      בהצלחה!
      דביר.

      מחק
    2. תודה דביר! אנסה בימים הקרובים בעזרת השם..

      מחק
  5. היי דביר,
    הבלוג שלך מהנה מאוד.

    אם אפשר אולי להציע הצעה קטנה. התמונות של תהליך המתכון מעולות וממש עוזרות אבל אפשר אולי לרכז את כל המלל של המתכון בנוסף ליחד עם התמונות גם במרוכז בסוף הפוסט? כי כשמכינים זה מקשה קצת שצריך לגלול את העמוד כמה פעמים למטה לשלב הבא (כי באמצע יש תמונה).

    השבמחק
    תשובות
    1. אהלן,
      קיבלתי וזה אכן ייושם להבא.
      תודה על ההארה החשובה :)
      דביר.

      מחק
  6. א-ח-ל-ה של רעיון!
    אני לא מכותבי התגובות בדרך כלל אבל ביקשת כל כך יפה שהייתי חייבת.
    תמשיכי לעדכן אני קוראת בהתמדה וזה ממש מעניין לשמוע על האנשים שאת פוגשת.
    צ'ירס!

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה רבה אנונימית! כיף לשמוע וזה בהחלט מעודד להמשיך :)
      חג שמח!

      דביר.

      מחק
  7. נראה מצויין, ניסיתי בעבר להכין סקונס ולא יצא משהו, אשמח לנסות עוד פעם עם מתכון זה

    השבמחק
    תשובות
    1. היי רון,
      אשמח לדעת אם ניסית ואיך יצא.
      התנצלותי על התגובה המאוחרת.
      המשך שבוע מעולה :)
      דביר.

      מחק