יום שני, 18 באפריל 2016

מה פייר היה אומר? מוס שוקולד עם שקדים מקורמלים וקצפת קוקוס

ההחלטה איזה קינוח להכין לליל הסדר, היא אחת מההחלטות הרות הגורל שאני צריכה לקבל בכל שנה מחדש.
נגזר גורלי להיות מכינת הקינוחים המשפחתית כבר מזמן, ומאז שאני קונדיטורית "מוסמכת", רף הציפיות בכלל עלה.
כן כן, חלק מאחיי ובני זוגם (אהם אהם) מרשים לעצמם להתבטא באמירות כמו: "בשביל זה שלחנו אותך עד לקורדון בלו?!" אם אני מעיזה להכין עוגת שוקולד פושטית.



הדילמה כמובן קיימת בכל חג או יום הולדת, אבל תוסיפו לזה את הלחץ של כמות האנשים, ריבוי הילדודס (לך תדע מי אוהב מה, אלרגי למה) והלחץ של "מה יעבוד טוב בלי קמח"- והרי לכם קונדיטורית בהיסטריה.



מה שלמדתי במהלך השנים, זה שלקינוח הסדר יש כמה מאפיינים שהופכים אותו למוצלח ומנצח. זה עובד אצלנו ואני בטוחה שלא מעט מכם יסכימו:
- טעים
- קליל
- שוקולדי (מה לעשות)
- אישי



לגבי הקריטריון האחרון, אין לי שום בעיה להגיש שני קינוחים אישיים או עוגה אחת גדולה וקינוח אישי, אבל קינוח אחד אישי לכל סועד כמעט תמיד יהיה שם. כך כל אחד מקבל את המנה שלו, הכמות היא לא גדולה מדיי, ואוי כמה שזה יפה! 





את המתכון שפרסמתי אתמול אני מקווה שכבר ראיתם, והוא גרסא טבעונית ומאוד מוצלחת לפאי לימון במנה אישית, עם תותים וקראמבל פיסטוק. 
למי מכם שלא חייב או רוצה להכין קינוח טבעוני, ונפשו חשקה בקינוח שוקולדי מנצח, הכנתי גם אופציה נוספת.



את מוס השוקולד הזה גיליתי כשעבדתי במלון הקינג דיוויד.
באחד הימים הראשונים בעבודה, הכריז הבוס שלי שעליי ללכת ולחפש בקלסר את המתכון שכותרתו "מוס שוקולד של פייר ארמה". 
אני זוכרת שגיחכתי לעצמי.
אחרי הכל, חודש לפני כן סיימתי סטאז' אצל הגאון פייר, ותהיתי מה לו ולמתכון שמכינים במחלקת הפרווה במלון יוקרה בירושלים?! ממתי הוא מתחשב בבעיות של יהודים?! (וסליחה על ההומור השחור)
אחרי שטעמתי כמובן שהתאהבתי, וכמו הרבה ניסים שידעו להכין שם בקינג דיוויד- לא הייתי מנחשת שמדובר בפרווה.
המוס הוא אכן של פייר, ובמלון פשוט המירו את השמנת המתוקה שבמתכון בחלב קוקוס. אל תחששו מהקוקוס, באמת שלא מרגישים אותו בגלל דומיננטיות השוקולד.
מאז, הכנתי את המתכון הזה אולי עשרות פעמים בעבודה, וגם בהזדמנויות שונות בבית או לחברים.



מדובר במוס השוקולד המושלם: אוורירי מחד, דחוס ושוקולדי מאידך, מתוק ומריר בצורה מאוזנת מאוד (בתנאי שתישמעו לי ותשתמשו בשוקולד 70% איכותי) ונהדר בפני עצמו.

בגלל שבקינוח מרשים חפצה נפשי לכבוד החג, וגם כי מבחינתי בקינוח כוסות חייב להיות משחק מרקמים- הוספתי לו שקדים מקורמלים עם טאץ' של מלח ים.
מעל הכל זילפתי קצפת קוקוס (כי אצלי אין דבר כזה שמנת צמחית) בטיפות קטנות ומתוקות.
חשוב: כדי להכין את קצפת הקוקוס תצטרכו לקרר מבעוד מועד את פחיות קרם הקוקוס, לפחות 24 שעות, ולהוציא ממש לפני ההגשה להקצפה. אם אינכם עושים את הסדר בבית, דאגו לכך שיהיו לכם פחיות במקרר המארח :) ראו את ההמלצה שלי בתחתית הפוסט הקודם לגבי המותג שכדאי לקנות לצורך ההקצפה.



הקינוח הסופי הוא תאווה לעיניים ויענה על הציפיות של מי שמחפש קינוח מרשים שמכינים בקלות ובמהירות.
כבר ציינתי שהוא פרווה?!
את מוס השוקולד תוכלו להכין אפילו כמה ימים לפני, להקפיא ולהפשיר. כמובן שאפשר פשוט להכין אותו לילה לפני ההגשה ויש בכל אופן לקחת בחשבון לילה במקרר להתייצבות.
את השקדים המקורמלים אפשר להכין ביום ההגשה, ואת קצפת הקוקוס מכינים ממש במקום, טרם ההגשה.

מעט שוקולד מגורר מעל ו-וואלה!
מעניין מה פייר היה אומר...



קדימה, הגיע תורכם.
מחכה לעדכונים ותמונות :)



מוס שוקולד עם שקדים מקורמלים וקצפת קוקוס/ ל-10 קינוחים אישיים קטנים (כוסות בנפח 100 מ"ל)

מצרכים:
למוס שוקולד (ע"פ מתכון של מלון הקינג דיוויד ופייר ארמה)
155 גרם שוקולד מריר, 70% קצוץ או במטבעות (רצוי של ספלנדיד, קליבו, לובקה או ולרונה)
75 גרם חלב קוקוס (נקרא גם נוזל קוקוס, אבל לא קרם קוקוס או מי קוקוס)
20 גרם חלמון (חלמון אחד)
110 גרם חלבון (חלבון מ-3-4 ביצים)
25 גרם סוכר לבן

לשקדים מקורמלים
50 גרם סוכר לבן
100 גרם שקדים טבעיים
קורט מלח ים גס

לקצפת קוקוס
3 פחיות קרם קוקוס, קרות מאוד (לפחות 24 שעות קירור)
3 כפיות סירופ מייפל (לגרסא מתוקה יותר, 3 כפות)
כפית מחית וניל איכותית

לעיטור:
כמה קוביות שוקולד מריר, מגורר
מעט שקדים מקורמלים (מעלה)

אופן ההכנה:
מתחילים בהכנת מוס השוקולד, לפחות יום לפני ההגשה:
1. לפני שמתחילים, שוקלים את כל חומרי הגלם: שוקולד בקערה מתאימה למיקרו ודיי גדולה, חלב קוקוס בסיר קטן, חלבון בקערת המיקסר, סוכר בקערית קטנה וחלמון בקערית קטנה.
2. מכינים גם את הכוסות (כבר מונחות על צלחת או מגש) ושקית זילוף (אין צורך בצנתר).
3. ממיסים את השוקולד במיקרו כ-30 שניות, אין צורך להגיע להמסה מלאה אלא רק לחמם מעט.
4. במקביל, מביאים את חלב הקוקוס לרתיחה קלה (להוריד מיד כשמראה סימני רתיחה) ושופכים על השוקולד המריר. מניחים כך דקה, ומאפשרים לחלב הקוקוס להמיס את השוקולד. טורפים ממרכז הקערה עד לקבלת גנאש מבריק. 
5. בקערת מיקסר עם וו הקצפה (אמיצים יוכלו לעשות זאת ידנית) מקציפים את החלבון. כשמתחיל להיווצר קצף לבן מוסיפים את הסוכר בפעמיים-שלוש וממשיכים להקציף עד לקבל קצף יציב אך לא קשיח מדיי. ניתן לבדוק ע"י הרמת וו הההקצפה: הקצף צריך להישאר עליו ולא לצנוח חזרה מטה.
6. בזמן ההקצפה, טורפים לתוך תערובת השוקולד את החלמון. חשוב לטרוף אותו מיד כשמכניסים אותו לקערה, שכן התערובת עדין חמה. 
7. כשהקצף מוכן, מוסיפים שליש ממנו לתערובת השוקולד וטורפים נמרצות (ידנית או במיקסר). לאחר מכן, מוסיפים את שאר הקצף בעוד פעמיים ומקפלים ידנית במרית, עד לקבלת מוס אחיד וחלק. חשוב לעבור עם המרית בהיקף ותחתית הקערה ולוודא שהתערובת אחידה.
8. מזלפים את המוס לכוסות, בערך עד לחצי-2/3 מגבהן.
9. מכסים את המגש/צלחת או כל כוס בנפרד בניילון, ומקררים להתייצבות למשך הלילה (ולפחות 4-6 שעות).

מכינים את השקדים המקורמלים (מומלץ בבוקר יום ההגשה):
1. במחבת קטנה מניחים את הסוכר בשכבה דקה ואחידה ויוצרים קרמל על אש גבוהה.
2. אם הקרמל משחים מהר יותר בצד אחד, ניתן לטלטל בעדינות את המחבת לערבוב, אך לא כדאי להכניס פנימה כף או עצם אחר.
3. כשנוצר קרמל אחיד וענברי, מכניסים פנימה קורט נדיב של מלח ים ולאחר מכן את השקדים ומערבבים לציפויים בקרמל. שופכים לסילפט (סיליקון) או נייר אפייה משומן קלות וממתינים להתייצבות והתקררות.
4. כשהשקדים הצטננו לחלוטין, קוצצים אותם בסכין גדולה ומניחים בקופסא אטומה עד לשימוש.

הרכבה, קצפת קוקוס, קישוט והגשה:
חשוב- ראו הערה חדשה מטה- לא חייבים להקציף במקום, אפשר להקציף את הקצפת גם מוקדם יותר ולאחסן בקופסא אטומה במקרר עד לשימוש!
1. ממש טרם ההגשה, מוציאים את כוסות המוס מהמקרר לכמה דקות (ואם הקפאתם, כשעה לפני ההגשה).
2. מכניסים למקפיא קערת מתכת או זכוכית+מטרפה, ל-10 דקות (יעזור להקצפת קרם הקוקוס).
3. בינתיים, מכינים את כל מרכיבי הקישוט: מגררים שוקולד על פומפייה. מניחים מעל מוס השוקולד בכל כוס כפית עד כף מהשקדים המקורמלים. מכינים גם שקית זילוף עם צנתר חלק (אני השתמשתי בקוטר 10).
4. מוציאים בזהירות את פחיות קרם הקוקוס מהמקרר, פותחים בעדינות (לא לטלטל), ומוציאים בכף רק את החלק העליון שהתקשה/התגבש לקערה שקיררנו. המרקם צריך להזכיר שמנת מתוקה או שמנת מוקצפת/גלידה. חשוב לא להכניס לקערה מהמים שנותרו (אותם ניתן לשמור לשייקים/תבשילים/מרקים).
5. טורפים ידנית או עם וו הקצפה במיקסר, עד שהקרם מעט מתייצב. מוסיפים מייפל ווניל וממשיכים להקציף. הקצפת צריכה להתקבל יציבה אך לא קשיחה.
6. מעבירים כמות קטנה מהקצפת לשקית ומזלפים טיפות קטנות מעל השקדים המקורמלים. אני ממליצה לא להעביר את כל הקצפת לשקית בבת אחת, שכן הידיים שלכם יחממו אותה והיא תהפוך נוזלית או גרגירית.
7. לאחר שזילפנו את כל הכוסות מקשטים בשוקולד מגורר ומעט שקדים מקורמלים כל כוס.
8. מגישים מיד.

הערות:
** ניתן להקציף את קצפת הקוקוס בבוקר, להעביר לקופסא אטומה היטב ושלמור בקירור עד להגשה. הזילוף אולי יהיה מאתגר אבל אפשר להניח בכפית על השקדים והמוס.
** ניתן להחליף את השקדים באגוזים אחרים כמו פקאן, לוז או קשיו.
** אם רוצים לוותר עליהם, או שמגישים את הקינוח לילדים, אפשר פשוט לוותר על השקדים ולהשמיטם.
** אם לא רוצים לזלף, אפשר להניח את קצפת הקוקוס עם כפית. יתקבל מראה פחות מוקפד אך עדין יפה ומרשים.
** לגרסה חלבית: המירו את קרם הקוקוס במוס השוקולד לשמנת מתוקה באותה כמות ואת פחיות קרם הקוקוס במיכל אחד של שמנת מתוקה.
** כאמור, המוס נהדר גם בפני עצמו אך ישתלב נהדר עם תותים חתוכים לקוביות, רק קצפת מעל, פירורי עוגיות (אולי לא בפסח...) ועוד.


6 תגובות:

  1. היי, יש דרך כלשהי לטבען את המתכון, או לפחות להפחית בכמות הביצים ושעדיין יהיה טעים?

    השבמחק
    תשובות
    1. הייי,
      את המתכון הזה לא ניתן לטבען כי את כל אווריריותו הוא מקבל מהחלבון.
      יש ברשת הרבה מתכונים למוס טבעוני ע"ב קרם קוקוס ושוקולד מריר. הם פשוטים להכנה יחסית.
      דביר.

      מחק
  2. הכנתי ערב חג פסח ויצא מעולה! לא מתוק מידי, בדיוק במידה הרצויה.
    הוספתי ליקר אמרטו למוס שוקולד מה ששדרג לדעתי.
    המוס יצא לי דחוס מעט, האם הוא צריך להיות כך או אוורירי יותר?

    השבמחק
    תשובות
    1. המוס מתקבל מאוד מאוד אוורירי וממש ניתן לראות בועות.
      מצד שני, הוא לא מוס "קליל" בשל כמות השוקולד באחוז מוצקי קקאו גבוהים.
      אם היו בועות והוא היה מעט כבד בשוקולדיות שלו, זה בסדר גמור.
      אם הוא לא יצא אוורירי ועם בועות, יכול להיות שהייתה בעיה בקצף הביצים או בקיפול הסופי.
      מקווה שעזרתי.
      דביר.

      מחק
  3. הגשתי את המוס אתמול בסדר וכולם התלהבו בטירוף! יצא מושלם, תודה ענקית על המתכון המעולה הזה :)

    השבמחק
    תשובות
    1. איזו תגובה משמחת!
      כיף לשמוע שנהנו מהקינוח ותודה לך שחזרת לשתף.
      חג שמח!

      מחק